Friday, January 28, 2011

Mullas elavad loomad ja organismid; mikroorganismid.

Mikroorganismid on bakterid, vetikad, seened ja ainuraksed.
    Ainuraksete ehk algloomade itaalia keelne nimetus on Protozoa
Ainuraksete hulka kuuluvad mitmesuguse kehaehitusega üherakulised loomad.
Nagu kõigil rakkudel on ka ainuraksetel loomadel olemas rakutuum, milles sisaldub pärilikkusaine nende paljunemiseks..
Ainuraksete põhiliseks tunnuseks on see, et nad koosnevad 1-st rakust, milles toimub kogu nende elutegevus. Ainuraksed on seega iseseisvad organismid, kellel on olemas kõik elusorganismidele iseloomulikud omadused - ainevahetus, ärritatavus, liikumine ja sigimine.
    Ainuraksed on levinud üle kogu maailma. neid elab kõikjal: meredes, mageveekogudes, pinnases. Ainuraksetest moodustub näiteks rohelise kile puutüvede varjupoolsele niiskele küljele.
Paljud ainuraksed on ka parasiidid, elades teiste elusolendite sees ja nende arvelt.
Krohmseened ladina keelne nimetus on  Glomeromycota.
 Krohmseened on seente hõimkond.
Krohmseened elavad mullas ja taimejuurtes  ning neid võid näha peaaegu igas maismaa-eluspaikades. Krohmseeni saad vaadata ainult mikroskoobiga.
Vetikad.
Vetikaid on mitmesuguseid:
  • keermivetikad
  • koppvetikas
  • põisadru
  • vesijuus
Keermivetikas,  ladina keeles Spirogyra Lynk
Keermikvetikas on hulkrakne rohevetikas. Tema rakud moodustavad pikki niite. Erinevalt vesijuukse niitidest ei kinnitu keermikvetikas veekogu põhjale ega seal lebavatele esemetele. Ta hõljub täiesti vabalt ringi. Tavaliselt elavad keermikvetikad väikestes järvedes ja tiikides.

Vesijuus, ladina keeles Ulothrix zonata
Vesijuus on hulkrakne niitjas rohevetikas. Tema pikki rohelisi juustetaolisi taimeniite võib kohata jahedaveelistes ojades ja jõgedes. Ehkki üksikud niidid on väga pikad ja peenikesed, on need vastupidavad isegi tugevale veevoolule. Ühe taimeniidi läbimõõt on alla 0,05 mm. Veekogudes on vesijuus hästi nähtav tänu sellele, et tavaliselt kasvab koos sadu vesijuukseid, mis kinnituvad otsapidi veealustele esemetele ja hõljuvad veevoolus.
Bakterid
Bakterid erinevad üksteisest eeskätt elukeskkonna, samuti oma väliskuju poolest.
Baktereid elab mullas, vees ja õhus, kõikides elusates loomades ja taimedes ning surnud organismide jäänustes. 1 gramm mulda sisaldab kuni miljard bakterit, ühes piimatilgas võib neid olla sadu tuhandeid.
  Siiamaani on peetud vanimaks elusolendiks 25-40 miljoni aasta vanust bakterit, mis leiti merevaigus olnud mesilaselt. 250 miljoni aastane bakter leiti soolakristallidelt.
Allikad:

See oli minu loodusõpetuse töö mullas elavate loomade ja organismide kohta. Loodan, et meeldis!
Merili:)

No comments:

Post a Comment